30 lipca 2015

Ogórkowa



Moja ogórkowa

Składniki:

 - skrzydełko
 - 2 szt. marchewki
 - 2 kostki rosołowe Knorr
 - ogórki kiszone
 - 2 woreczki ryżu
 - śmietana
 - sól, pieprz

Moje dzieci uwielbiają tę zupę. Jest to zupa, która dosłownie prawie sama się "robi". Jest zdrowa bo w ogórkach znajduję się składniki, które pomagają w przyswajaniu potraw, pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu dlatego często używa się ich w diecie odchudzającej. Kiszone ogórki są bardzo bogate w witaminę C, której pozbawione są surowe ogórki. Na zimę w sam raz. Polecam !!!

Zakupy: 

1 skrzydełko cena ok. 0,50 zł, 2 szt. marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt., ogórki kiszone cena ok. 2,79 zł., ryż całe opakowanie czyli woreczki cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł.  

Przygotowanie: 

Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr najlepsze są rosołowe z kury lub cielęce. Marchewkę,   obieram i kroję wzdłuż. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucam ryż bez torebek lub 5 moich garści ryżu do garnka. W międzyczasie trę ogórki na średnich oczkach w robocie kuchennym. Gdy marchewka będzie miękka a ryż musi być taki na pół ugotowany wrzucam starte ogórki. Jeśli wrzucimy ogórki wcześniej to ryż i wszystkie jarzyny w zupie nam się nie ugotują. Gotujemy wtedy tylko chwilkę żeby ogórki zmiękły. Po ugotowaniu odstawiam zupę na chwilę, żeby do siebie "doszła". Do miseczki daję łyżkę śmietany. Wlewam zupę. A teraz smacznego :)))


Podsumowanie:

Cena jednego garnka 5 - 6 l to koszt ok. 7,20 zł. Nam wystarcza na 3 - 4 dni więc jeśli podzielę to na 4 osoby na 4 dni to koszt jednej porcji zupy na osobę wynosi 0,45 zł.
Polecam naprawdę zupa pyszna, ugotowanie jej zajmuje nie wiele czasu a i koszt jest prawie żaden. Buziaki :))))

22 lipca 2015

Spaghetti



Spaghetti w moim wykonaniu


Składniki:

  - makaron spaghetti
  - mięsko mielone wieprzowo - wołowe
  - pomidory z puszki
  - cebula
  - warzywa mrożone  ( mieszanka brokułowa)
  - sos bolognese w proszku

 W naszym domu bardzo często goszczą potrawy a'la włoskie. Gotując je nie można nic popsuć a smakują wyśmienicie akurat nam. Sosy robię według własnych pomysłów czyli co mi wpadnie w rękę lub na co właśnie mamy ochotę.

Zakupy:

Makaron spaghetti koszt ok. 2,30 zł, mięso mielone koszt ok. 6 zł, pomidory w puszce koszt ok. 3 zł,
cebula koszt ok. 0,50 zł, warzywa mrożone koszt ok. 3 zł, sos bolognese koszt ok. 2 zł.

Przygotowanie:

Ja najpierw podsmażam cebulkę na odrobinie oleju i dodaję do niej szczyptę soli wtedy szybciej się usmaży dodaję do niej zamrożone warzywa i przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień aby to się dobrze zagrzało. Gdy warzywa są już miękkie dodaję mięso i rozdrabiam go widelcem. Dodaję przyprawy jakie mam ochotę nie zapominając przede wszystkim o soli i pieprzu. Ja tutaj jeszcze dorzuciłam szpinak bo miałam troszkę jeszcze zamrożonego ale to już myślę według smaku. Gdy mięso się usmaży wraz z warzywami przekładam to do garnka i dalej na małym ogniu wolno podgrzewam w tym czasie nastawiam wodę z solą i olejem na makaron i w drugim garnku robię sos według przepisu z opakowania czasami daję sosy ze słoika.

Podsumowanie:

Myślę, że jeśli będziecie mieć inwencję twórcza albo smaki jak to się mówi "nie wiadomo na co " warto wtedy zafundować sobie tę potrawę bo możliwości w robieniu sosów są niezliczone.  Koszt całej potrawy to ok. 17 zł. U mnie na osobę porcja to koszt ok. 4,20 zł.



14 lipca 2015

Sałatka grecka


Sałatka grecka


Składniki:

 - sałata lodowa
 - ser feta
 - pomidor
 - czerwona cebula
 - oliwki ( najlepiej czarne)
 - sos winegret ( Knorr)

Jest to moja najulubieńsza sałatka. Mogła bym ją jeść nawet codziennie. Robi się ja bardzo szybko i dla smakoszy sera fety - bo wiem, że nie wszyscy są jego fanami - jest to miód dla podniebienia.

Zakupy: 

Sałata lodowa koszt ok. 4,40 zł, ser feta mlekowita niebieski ok. 2,80 zł, cebula czerwona ok. 0,50 zł,
pomidor ok. 0,60 zł, oliwki czarne ok. 3 zł, sos Knorr 0,95 zł.

Przygotowanie: 

Z sałaty lodowej oddzielam liście i płuczę pod zimną wodą a potem rozdzieram w rękach nie kroję nożem, pomidora kroję w kostkę wrzucam do sałaty, cebulę czerwoną kroję w płatki i dodaję do reszty, oliwki kroje na cztery części, ser feta kroję w kostkę. Mieszam wszystkie składniki razem i dodaję do nich sos winegret Knorr. Sos przygotowuje się tak: 3 łyżki zimnej wody i 3 łyżki oleju i do tego wsypuje się sos. Gotowym sosem polewam sałatkę. :)))

Podsumowanie:

Ponieważ sałaty nie użyjemy całej na jedna sałatkę jak również i sera feta ja używam tylko 1/3 całości podam tylko szacunkowy koszt potrawy a wynosi on ok. 3,80 zł.

8 lipca 2015

Nietypowe krokieciki



Krokieciki

Składniki:
 
Na ciasto:
- pół kg mąki
- 1 litr mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta

Na farsz:
- 2 piersi z kurczaka
- pieczarki ok. pół opakowania
- 30 dkg sera zółtego

  Dziś na sobotnio - niedzielny obiad zrobiłam " Nietypowe krokieciki". Jest to o tyle fajna potrawa, że do środka można wsadzić dosłownie wszystko wystarczy troszkę inicjatywy i pomysł lub jakieś nasze indywidualne smaki.  

Zakupy: 

2 piersi z kurczaka (ja kupiłam podwójne) koszt ok. 10 zł, 1/2 kg mąki - i tak musimy kupić kg - więc koszt ok. 1,65 zł, 1 jajko kosz ok. 0,40 zł, 1 litr mleka koszt ok. 2,35 zł, pieczarki opakowanie
 400 dkg koszt ok. 3,50 zł, ser żółty w kostce waga ok 300 dkg koszt ok. 6,50 zł, bułka tarta opakowanie koszt ok. 2,20 zł.

Przygotowanie: 

Najpierw robimy ciasto na naleśniki. Wlewamy pół litra mleka do miski do tego wbijamy jajko, troszkę solimy, pomału wsypujemy mąkę mieszając. Gdy wymieszane składniki uzyskają jednolitą, płynną konsystencję - ja czasami gdy ciasto jest za gęste dodaję troszkę wody gazowanej wtedy naleśniki mają grubsze bardziej puszyste ciasto - smażymy naleśniki na patelni. Zajmujemy się teraz mięsem. Myjemy je w zimnej wodzie i w razie potrzeby obcinamy ze zbędnych farfocli. Kroimy w kostkę.
Pieczarki również czyścimy i kroimy w dowolny dla siebie sposób ja akurat kroiłam w piórka gdyż pieczarki podczas smażenia się kurczą.
Smażymy kurczaka z dowolnymi przyprawami ja zazwyczaj dodaję troszkę Curry i po troszkę wszystkiego co mam pod ręką. Pieczarki smażę na maśle i troszkę dodaję magi. Po usmażeniu kurczaka i pieczarki odcedzam w wody, która powstała podczas podgrzewania. 
Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
 Biorę gotowe naleśniki nakładam na nie wszystkie składniki i zawijam najpierw boki do środka a później na dwa do przodu. Robię tak ze wszystkimi naleśnikami. Wtedy robię znowu ciasto podobne do tego, które robiłam na naleśniki aby można było obtoczyć w tym cieście gotowe zawinięte naleśniki z farszem po czym obtaczam w bułce tartej i smażę.

Podsumowanie:

Jest to troszkę czasochłonne ale gwarantuję, że warto. Nasze kubki smakowe będą na pewno zadowolone. Koszt całej potrawy to ok. 23 zł. Z tych produktów, które tu przedstawiłam wyszło 15 sztuk krokietów.  Koszt jednego to zaledwie 1,53 zł. Życzę smacznego !!!