14 lipca 2015

Sałatka grecka


Sałatka grecka


Składniki:

 - sałata lodowa
 - ser feta
 - pomidor
 - czerwona cebula
 - oliwki ( najlepiej czarne)
 - sos winegret ( Knorr)

Jest to moja najulubieńsza sałatka. Mogła bym ją jeść nawet codziennie. Robi się ja bardzo szybko i dla smakoszy sera fety - bo wiem, że nie wszyscy są jego fanami - jest to miód dla podniebienia.

Zakupy: 

Sałata lodowa koszt ok. 4,40 zł, ser feta mlekowita niebieski ok. 2,80 zł, cebula czerwona ok. 0,50 zł,
pomidor ok. 0,60 zł, oliwki czarne ok. 3 zł, sos Knorr 0,95 zł.

Przygotowanie: 

Z sałaty lodowej oddzielam liście i płuczę pod zimną wodą a potem rozdzieram w rękach nie kroję nożem, pomidora kroję w kostkę wrzucam do sałaty, cebulę czerwoną kroję w płatki i dodaję do reszty, oliwki kroje na cztery części, ser feta kroję w kostkę. Mieszam wszystkie składniki razem i dodaję do nich sos winegret Knorr. Sos przygotowuje się tak: 3 łyżki zimnej wody i 3 łyżki oleju i do tego wsypuje się sos. Gotowym sosem polewam sałatkę. :)))

Podsumowanie:

Ponieważ sałaty nie użyjemy całej na jedna sałatkę jak również i sera feta ja używam tylko 1/3 całości podam tylko szacunkowy koszt potrawy a wynosi on ok. 3,80 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz