Klopsiki w sosie pomidorowym
Według mnie szybkie i mało pracochłonne danie. Moi synowie sami o nie proszą bardzo często bo bardzo je lubią. Dodatki można do nich dawać różne poprzez ziemniaki, kasze, ryż a najlepsze jest z makaronem. Wychodzi ich na sztuki dużo więc obiad będziemy mieć z głowy na co najmniej 3 dni.
Zakupy:
- pół kg mięsa mielonego ( ja kupuję wieprzowo - wołowe)
- jajko
- 2 łyżki mąki
- cebula
- bułka tarta "na oko" :)
- przyprawy (według uznania)
- sos pomidorowy ( w butelce w Biedronce)
- lub pomidory z puszki i drobina koncentratu pomidorowego
- jogurt naturalny
Przygotowanie;
Mięso mielone przekładam do miski. Wsypuję 2 łyżki mąki, dodaję jajko i bułkę tartą. Cebulę kroję w małą kostkę i dodaję do mięsa. Dosypuję przyprawy. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Z mięsa formuję kulki i jak woda się już zagotuje wrzucam po kilka kulek i gotuję ok. 5 min. W drugim garnku przygotowuję sos pomidorowy a mianowicie wlewam gotowy z butelki i doprawiam przyprawami i odrobiną jogurtu naturalnego. Przekładam do sosu klopsiki i duszę na małym ogniu ok. 15 min i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz