5 lutego 2016

Udko z kurczaka


Udko z kurczaka

Udko upiekłam w rękawie w piekarniku a marynatę zrobiłam do tego sama. Chociaż teraz żeby było prościej są przecież dostępne gotowe "Pomysły na....." . Szybki nie wymagający obiad. No może oprócz dodanego kalafiora gotowanego na parze, chociaż też w sumie nie wymaga on czasu bo gotuje się sam. Do tego kuskus ale można dodać inną kaszę :)


Zakupy:
- udko z kurczaka
- rękaw do pieczenia
- przyprawy
- oliwa z oliwek
- kalafior
- kuskus


Przygotowanie:
Udko z kurczaka myję osuszam i marynuję w oliwie z oliwek z przyprawami i wkładam do rękawa do nagrzanego piekarnika do 200 stopni w naczyniu żaroodpornym najpierw na jakies 35 minut a później wyciągam mięso z rękawa i zostawiam w naczyniu w piekarniku na jakies 15-20 minut, żeby się skórka zarumieniła. Kalafiora Kroję na mniejsze i wkładam do garnka "do gotowania na parze" czyli z taką wkładką do gotowania na parze, którą można zakupić w każdym sklepie z gospodarstwem domowym. Wlewam wodę na dno i na górę wkładam kalafiora i przykrywam pokrywką i gotuję tak 30 min. Kuskus TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz