8 lutego 2016

Brokułowy makaron



Brokułowy makaron

To danie zajmuje może z pół godziny a nawet i mniej bo w sumie tylko czas gotowania makaronu później piecze się samo w piekarniku. W sumie składa się to z 4 składników plus przyprawy. Ostatnio z braku czasu szukam ciągle czegoś "szybkiego" i zaskoczyła mnie ilość takich przepisów. Jest tego naprawdę sporo. Z makaronem można kombinować na milion sposobów zresztą jak i z kaszami. Zaganianym i zapracowanym mamom na pewno to danie przypadnie do gustu.

Zakupy:
- makaron 
- brokuł
- ser żółty
- jogurt naturalny 
- sól, pieprz


Przygotowanie:
Makaron gotuję na pół twardo w osolonej wodzie. Tutaj do tego przepisu użyłam rurki. Brokuł najlepiej  dodać blanszowany czyli wrzuca się brokuł do wrzącej wody i gotuje się go 3 minuty. Przekładam makaron i brokuł do naczynia żaroodpornego i polewam to jogurtem naturalnym i ścieram ser żółty na tarce o dużych oczkach. Doprawiam do smaku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz