6 stycznia 2016

Racuszki


Racuszki

To jest danie, które robię rzadko ponieważ jak dla mnie to jest za tłuste ze względu smażenia na oleju. Ale raz na jakiś czas moja ekipa się domaga. Lubię je robić chociaż są czasochłonne i jem je raczej sporadycznie w ilości 2 sztuk :) Natomiast ekipa się zajada baaaardzo :)


Zakupy:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 dag świeżych drożdży
- 3 - 4  średnie jabłka
- 2 średnie jajka

Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru i dodaję odrobinę mleka. Odstawiam na 5 - 10 minut do podrośnięcia. Mąkę przesiewam i dodaje pozostałe składniki i zaczyn. Dobrze trzeba wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak gęsta śmietana. Miskę z ciastem przykrywam czysta ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce ( na wiosnę na słonko a w zimnie na kaloryfer) na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieram jabłka i kroję je w cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładam porcje ciasta i na nie układam plasterki jabłka ( delikatnie wciskając je w ciasto). Smażę na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Smacznego kochani !!!!!

1 komentarz: