6 stycznia 2016

Zapiekanka z makaronu


Zapiekanka z makaronu

Gdy nie mam zbyt dużo czasu na obiad to zazwyczaj robię takie cuda. Można to robić dosłownie ze wszystkiego i dodawać to na co ma się właśnie ochotę. Czas, który jest potrzebny na przygotowanie to czas gotowania makaronu i włożenia wszystkich składników do naczynia żaroodpornego i wstawienia do piekarnika. Obstawiam 20 - 30 min + czas pieczenia w piekarniku jakieś 30 - 45 min.


Zakupy:
- paczka makaronu
- fasolka czerwona
- papryka czerwona
- pomidory z puszki
- laska kiełbasy
- cebula
- kostka sera żółtego (250 g)
- przecier pomidorowy
- przyprawy, sól, pieprz


Przygotowanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Wszystkie składniki kroję w plasterki albo na połówki. 
Na spód naczynia wsypuję jedną warstwę makaronu ( można dodać troszkę masła) i na górę wsypuję kolejno każdy z dodatków. Przecier pomidorowy mieszam z odrobiną wody i wylewam na to wszystko. Na samą gore dodaję drugie pół makaronu i ścieram ser żółty na tarce na dużych oczkach. Przykrywam na czynie i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na jakieś 30 - 45 min ( w zależności jak roztapia się ser i czy chcemy, żeby był przypieczony czy nie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz