15 grudnia 2015

Tarta z mięsem



Ponieważ w ostatni weekend zakupiłam w końcu foremkę do tary to postanowiłam ją wypróbować. Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz.


Zakupy:
- mąka pszenna
- masło lub margaryna
- mięso mielone
- papryka czerwona
- kostka sera żółtego
- jajko
- pieczarki
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- sól, woda, przyprawy, olej do smażenia

Przygotowanie:
250 g mąki i 150 g masła mieszam ze sobą Najlepiej do mąki dać masło zimne i troszkę je rozdrobnić nożem. Dodajemy 1 żółtko, szczyptę soli i łyżkę wody i zagniatamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto do lodówki na 30 min.
Mięso mielone, paprykę, pieczarki i cebulę podsmażam troszkę na patelni a potem wrzucam do garnka i dusze wszystko razem. Można dodać troszkę wody, żeby się to nie przypaliło i co jakiś czas mieszam. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy ale to ilość według uznania.
Ciasto wyciągamy z lodówki i można go rozwałkować między dwoma płatami folii lub można wcześniej wysmarowaną masłem foremkę wyłożyć kawałkami ciasta - ja tak zrobiłam ponieważ z tym ciastem wałkowanie wcale nie jest proste. Ciasto nakłuwany widelcem.Wkładamy foremkę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Gdy upieczemy spód to wykładamy na ciasto farsz i ścieramy na górę ser żółty i znowu wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Koszt:
Mąka pszenna za kg 1,89 zł potrzeba 250 g - 0,47 zł
Masło lub margaryna  2,49 zł
Mięso mielone ja dałam wieprz-wołowe 500 g - 4,49 zł
Papryka czerwona  1 zł
Kostka sera żółtego 250 g - 4,45 zł
Jajko  0,33 zł 1 szt
Pieczarki 500 g - 4,49 zł potrzeba 250 g - 2,25 zł
Koncentrat pomidorowy 1,39 zł
Cebula 1 szt  - 0,30 zł
Koszt całego dania to 17,17 zł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz