13 października 2015

Gołąbeczki



Gołąbki

 Składniki:

- 1 większa główka kapusty
- 1 woreczek kaszy gryczanej
-  2- 3 woreczki ryżu
- mięsko mielone 500 dkg ja kupuję wieprzowo - wołowe
- 2 cebule
- pieczarki (według uznania)
- 1 kostka rosołowa Knorr na bulion
- sól,pieprz

To danie jest trochę pracochłonne więc nie robię go za często ale jak już zrobię to zajadają się wszyscy. Jest przy tym troszkę bałaganu ale wystarczy dobra organizacja w kuchni i wszystko da się pogodzić.

Zakupy: 

Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt ok. 0,97 zł, mięso mielone koszt ok. 7,50 zł, cebule koszt ok. 0,60 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł za 500 gram a nam trzeba troszkę, kosztka rosołowa Knorr koszt ok. 0,40 zł.


Przygotowanie: 

 Do garnka (taki duży aby zmieściła się cała główka kapusty ) wlewam zimną wodę i nastawiam żeby się zagotowała. Z kapusty wycinam głąba. Gdy woda się zagotuję wkładam do niej kapustę aby sparzyć liście. Po kilku minutach ostrożnie oddzielam po kolei liście od główki, która znajduje się w garnku w wodzie i odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka kładę liście, które nie nadają się do zawijania gołąbków. Po czym biorę liść nakładam do niego farsz i zawijam gołąbki najpierw z prawe strony, potem z lewej a na koniec od siebie na dwa razy. I tak zwiniętego gołąbka wkładam do garnka na ułożone wcześniej liście. Gdy zawinę już wszystkie gołąbki w ten sam sposób robię bulion z 1 kostki rosołowej i gorącej wody i zalewa ułożone w garnku gołąbki. Po czym nakrywam je liśćmi na wierzchu. Na całość tzn. na garnek daję folię aluminiową jak przykrywkę i wstawiam do  nagrzanego piekarnika 180 stopni opiekanie góra dół na ok 1.5 godziny. Po tym czasie jeśli kapusta na gołąbkach nadal będzie twarda wstawiam jeszcze na ok. 40 minut. Życzę wszystkim miłej zabawy i smacznego :)


Podsumowanie:

Więc podsumowując koszt całej  potrawy wynosi ok. 14 zł. A mnie wyszło ponad 20 szt. więc jeden gołąbek to koszt ok. 0,70 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz