Czerwony barszczyk
Składniki:
- 5 buraków
- 5 buraków
- 1 marczewka
- 1-2 łyżki masła lub słoniny ze skwarkami
- ocet (do smaku )
- 3 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- 1-2 łyżki masła lub słoniny ze skwarkami
- ocet (do smaku )
- 3 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- 1 skrzydełko z kurczaka
- 1 skrzydełko z kurczaka
- kilka ziemniaków (według uznania)
- jajka ugotowane na twardo (według uznania) ja daję 1 szt, na osobę
- można dodać 2 kostki rosołowe
- śmietana
To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko o takie rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny.
Zakupy:
2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł nam potrzeba kilka ponieważ będzie to dodatek do barszczu, 10 jajek to koszt 4,29 zł, 5 buraków to koszt ok. 1,50 zł (zależy od wielkości i wagi buraków), marchewka koszt ok. 0,20 zł, skrzydełko z kurczaka koszt ok. 0,40 zł, kostki rosołowe koszt ok. 2,50 zł za opakowanie 6 szt. Knorr, śmietana koszt ok. 1,29 zł
Przygotowanie:
Do garnka wlewam zimną wodę, dodaję przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe i skrzydełko. Buraki obieram najlepiej w rękawiczkach ponieważ bardzo farbują i ścieram w robocie kuchennym na dużych oczkach. Kiedy woda zaczyna wrzeć dodaję do niej starte buraki. W osobnym garnku gotuję obrane ziemniaki, w następnym jajka na twardo. Pod koniec gotowania a jest to wtedy gdy buraki będą miękkie, dodaję sól, pieprz, i ocet do smaku. Ocet dodaje się po to, żeby barszcz nie stracił również koloru czyli żeby się nie odbarwił. Odstawiam go aby trochę ostygł. Ziemniaki odcedzam, jajka obieram. Do miseczki daję łyżkę śmietany czasami ziemniaki podsmażam na maśle na patelni wtedy mają lepszy smak i dodaję do miseczki razem z jajkiem. Wlewam barszcz i mieszam aby śmietana się rozpuściła.
To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko o takie rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny.
Zakupy:
2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł nam potrzeba kilka ponieważ będzie to dodatek do barszczu, 10 jajek to koszt 4,29 zł, 5 buraków to koszt ok. 1,50 zł (zależy od wielkości i wagi buraków), marchewka koszt ok. 0,20 zł, skrzydełko z kurczaka koszt ok. 0,40 zł, kostki rosołowe koszt ok. 2,50 zł za opakowanie 6 szt. Knorr, śmietana koszt ok. 1,29 zł
Przygotowanie:
Do garnka wlewam zimną wodę, dodaję przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe i skrzydełko. Buraki obieram najlepiej w rękawiczkach ponieważ bardzo farbują i ścieram w robocie kuchennym na dużych oczkach. Kiedy woda zaczyna wrzeć dodaję do niej starte buraki. W osobnym garnku gotuję obrane ziemniaki, w następnym jajka na twardo. Pod koniec gotowania a jest to wtedy gdy buraki będą miękkie, dodaję sól, pieprz, i ocet do smaku. Ocet dodaje się po to, żeby barszcz nie stracił również koloru czyli żeby się nie odbarwił. Odstawiam go aby trochę ostygł. Ziemniaki odcedzam, jajka obieram. Do miseczki daję łyżkę śmietany czasami ziemniaki podsmażam na maśle na patelni wtedy mają lepszy smak i dodaję do miseczki razem z jajkiem. Wlewam barszcz i mieszam aby śmietana się rozpuściła.
Podsumowanie:
Więc podsumowując koszt całej potrawy wynosi ok. 9,70 zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz