23 września 2015

Kopytka ze szpinakiem



Kopytka ze szpinakiem


 Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- paczka mrożonego szpinaku
- 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 roztrzepane jajko
- ok.200 g mąki
- sól,pieprz
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta

 Moje dzieci jako pewnie jedne z niewielu uwielbiają szpinak. W moim dzieciństwie była to zmora dzieciaków ale teraz już widać, że dobrze przyrządzony szpinak smakuje nawet najmłodszym. Dostarcza on żelazo i fosfor który w około 80-90 proc. występuje w organizmie w kościach i  szkliwie zębów natomiast żelazo występuję w krwi w hemoglobinie.

Zakupy:

 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg, paczka mrożonego szpinaku to koszt ok.2,60 zł opakowanie,1 jajko to koszt 0,43 zł, 200 g mąki to koszt ok. 0,26 zł

Przygotowanie:

 Ziemniaki gotuję przeważnie wieczorem dzień wcześniej. Następnego dnia zabieram się za kopytka. 
Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Szpinak gotuję ok. 10 min. z odrobiną soli. Odsączam go przez szmatkę. Puree ziemniaczane kładę na potrzepanej mąką stolnicy w środku robię wgłębienie i wbijam do tego jajko, dodaję oliwę i szpinak. Wyrabiam ciasto dosypując stopniowo mąki aż nabierze elastycznej i miękkiej konsystencji. Następnie formuję z tego wałki
i kroję skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotuję je w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podaję je z podsmażoną na maśle bułką tartą.


Podsumowanie:

Więc podsumowując drugie danie koszt całej  potrawy wynosi ok.7,79 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz