9 września 2015

Kotleciki z jajka



Kotlety z jajka


 Składniki:

  - ziemniaczki
  - ogórki kiszone
  - 10 jajek
  - natka pietruszki
  - czerstwa bułka
  - szklanka mleka
  - cebula
  - sól, pieprz

Do panierki:

 - bułka tarta

Moje kochane pociechy czasami marudzą więc chciałam jakoś urozmaicić im obiady. Zrobiłam więc kotlety z jajek. Szybko, mało brudzenia się i smacznie.

Zakupy:

2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg, ogórki kiszone opakowanie koszt ok. 2,50 zł, jajka 10 sztuk koszt ok. 4,29 zł, natka pietruszki koszt ok. 1,20 zł, cebula 0,30 zł

Przygotowanie:

Gotuję jajka 9 szt. na twardo w osolonej wodzie, żeby później lepiej było je obierać. Czerstwą bułkę moczę w szklance mleka, siekam natkę pietruszki i podsmażam cebulę na szklisty kolor, gdy bułka namoknie odciskam ją z nadmiaru mleka. Jajka, bułkę, cebulę mielę w maszynce do mięsa na tych większych oczkach do miski, wsypuję potem posiekaną natkę pietruszki, wbijam tą 10 szt jajka surowego do całości i mieszam wszystko razem aż będzie jedna konsystencja po czym wstawiam na ok. 30 min do lodówki, żeby to trochę stężało. Po wyjęciu tego nastawiam ziemniaki do gotowania.
Z tego tzw. ciasta formuję małe kotleciki, obtaczam w bułce tartej i na dobrze rozgrzanym oleju smażę.  Ziemniaki chyba wszyscy wiedzą jak gotować, ja gotuję ok. 30 min ale najlepiej sprawdzić sobie widelcem czy są już gotowe. Po ugotowaniu ziemniaków kładę je na talerz na nie daję odrobinę masła i posypuję koperkiem. Do tego nasz pyszny kotlecik z jajka i ogórek kiszony.

Podsumowanie:

 Więc podsumowując drugie danie koszt jednej porcji wynosi ok. 1 zł razem z ziemniakami i ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz