30 czerwca 2015

Surówka z czerwonej kapusty



Surówka z czerwonej kapusty


Składniki:

- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 1  cebula
- 2  jabłka 
- majonez
- cukier i pieprz, do smaku


Zrobiłam ją dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo nam smakowała. 

Zakupy: 

1/2 główki czerwonej kapusty koszt ok.1,75 zł my potrzebujemy tylko ćwiartki czyli 
koszt to ok. 0,88 zł, 1 szt. cebuli koszt ok. 0,30 zł, 2 jabłka koszt ok.0,40 zł, 2 łyżki majonezu.

Przygotowanie: 

Ćwiartkę kapusty czerwonej szatkuję i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję tak ok. 15 - 20 min. Po upływie tego czasu przecedzam. Wsypuję kapustę do miski, jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do kapusty. Cebulę kroję w drobną kostkę, daję 1 łyżkę majonezu i dodaję do reszty. Mieszam składniki ze sobą. Cukru i pieprzu dodaję tyle aby złapać smak.
 
Podsumowanie:

Bardzo ale to naprawdę bardzo smaczna. Koszt całej porcji sałatki to ok 2 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz