Bardzo prosta
Składniki:
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 1 szt. pomidora
- sól i pieprz do smaku
- łyżka śmietany
Przygotowanie:
Kapustę pekińska płuczę pod zimną woda aby usunąć resztki piasku. One teraz są pakowane i niby czyste ale nikomu jeszcze czyste warzywa nie zaszkodziły :))) Tak robię również z pomidorem, jeśli ktoś nie lubi pomidora w łupce można naciąć pomidora na kratkę w tylnej jego części i zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę wtedy łupka bardzo ładnie schodzi z pomidora. Wszystkie składniki kroję w listki i mieszam ze sobą dodając troszkę soli i pieprzu do smaku i odstawiam to dosłownie na 3 min. Na samym końcu dodaję śmietanę lub jogurt naturalny - co kto woli. Mieszam wszystko razem i gotowe.
Robię tą sałatkę gdy nie mam bardzo czasu na zrobienie bardziej wymagającej sałatki do obiadu.
Zakupy:
1 szt. kapusty pekińskiej koszt ok.2,50 zł, 1 szt cebuli czerwonej koszt ok. 0,50 zł, 1 szt. pomidora koszt ok. 0,60 zł, śmietana kubek cały koszt ok. 1,29 zł.
Podsumowanie:
Z całej główki kapusty pekińskiej używam na raz dla 4 osób ok. 8 listków. Koszt jednej porcji
dla 4 osób wynosi ok. 2,10 zł dzieląc to na każdą osobę - akurat u mnie na 4 - to sami widzicie ze cena jest aż śmieszna, a wynosi 0,52 zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz