21 maja 2015

Kalafiorowa


Bardzo szybka i pyszna


Składniki:

- 2 szt. kostki rosołowej Knorr
- 1 skrzydełko
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 szt. świeżego kalafiora
- 2 szt. marchewki
- ćwiartka selera
- makaron nitki
- łyżka masła
- łyżka śmietany
- sól, pieprz do smaku


Mój młodszy syn nie był w stanie zjeść kalafiora pod żadną postacią lecz ta zupa się przekonał, najpierw ukrywałam kalafiory dusząc mu je widelcem tak aby się nie zorientował i jak stwierdził, że zupa jest pyszna od tego momentu je kalafiora w całości.

Zakupy: 

1 szt. kalafiora koszt ok. 2,50 zł, kostki rosołowe Knorr w Biedronce koszt 2,50 zł za 6 szt., 1 skrzydełko koszt ok. 0,50 zł, 2 marchewki koszt ok. 0,30 zł, makaron nitki w Biedronce Makaron Babuni koszt ok. 1,20 zł, śmietana kubek cały koszt 1,29 zł. Ziele angielskie i liście laurowe myślę, że każdy ma u siebie gdyż to chyba podstawa w kuchni.


Przygotowanie: 

Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr najlepsze są rosołowe z kury lub cielęce. Marchewkę, kalafiora, selera obieram i albo kroję w kostkę albo marchewkę i selera ścieram na tarce na największych oczkach. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucam wszystkie składniki do garnka. Gdy marchewka lub kalafior będą miękkie wyłączam zupę i odstawiam aby troszkę ostygła. Nigdy nie przyprawiam gorącej zupy, gdyż wtedy smak jest nierealny. Pamiętajmy, że nigdy nie uda nam się doprawić gorącej zupy !!! Gdy zupa troszkę ostygnie dodaję do niej do smaku soli i pieprzu raczej nie używam przypraw w płynie typu maga. Gotuję makaron nitki - też nie robię tego w zupie - osobno w innym garnku. Po ugotowaniu przelewam makaron zimną wodą dość obficie. 
Gdy makaron jest gotowy i zupa doprawiona nakładam makaron do miseczek wraz z łyżką śmietany. Nie podbijam zupy śmietaną ponieważ wtedy zupa będzie dobra prze dwa trzy dni a ze śmietaną szybciej traci smak i szybciej się psuje. Wlewam zupę. Gdy śmietana jest w miseczce i wlejemy gorącą zupę to trzeba mieszać łyżką, żeby nam się śmietana nie zważyła w zupie, mnie się to już rzadko zdarza.A teraz smacznego :)))

Podsumowanie:

 Zatem koszt 6 l zupy wynosi 8 zł doliczając wodę na kilka dni. Nam wystarcza na 3 - 4 dni. 
Więc jedna porcja zupy jest to koszt ok. 0,5 zł dziennie.

1 komentarz: