10 sierpnia 2015

Kurczak z pieczonymi ziemniakami



Kurczak z pieczonymi ziemniakami


Składniki:

  - pół kg ziemniaków
  - ćwiartki z kurczaka (ja kupiłam 4 szt.)
  - sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi
  - odrobina oleju
 
 
To danie robię dość rzadko w sumie piekarnik sam się tym zajmuje. Ta chrupiąca skórka z kurczaka jest pyszna oczywiście nie każdy lubi. Ziemniaki też wyszły pyszne.
 
Zakupy: 

Ziemniaki opakowanie 2.5 kg cena 4,50 zł, ćwiartki z kurczaka cena za kg to ok. 5 zł ja za 4 szt. zapłaciłam ok 9 zł i podzieliłam je na 8 części więc na kilka obiadów jak znalazł. Sałatka opisane jest w zakładce " sałatki".

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i kroję w tzw. "łódeczki" i podgotowuję je w osolonej wodzie ok. 15 min. w naczyniu żaroodpornym robię marynatę do ziemniaków - z oleju i przypraw takie na jakie mam ochotę bardzo dobrym dodatkiem jest Tymianek. Po 15 odcedzam ziemniaki i przelewam je zimną wodą, bardzo ważne jest aby ich nie rozgotować bo wtedy będą niedobre a muszą jeszcze posiedzieć w piekarniku. Gdy je już odcedzę wrzuca je do naczynia do marynaty i mieszam. Wkładam do piekarnika na ok 20 min do 180 stopni. Najlepiej jest sprawdzać czy skórka jest już zarumieniona.
Kurczaka myję wsadzam do rękawa do pieczenia z przyprawami też takimi na jakie mam ochotę oczywiście u mnie nie może zabraknąć czosnku. Mieszam wszystko razem i zamykam rękaw. Wstawiam do piekarnika na opiekanie z termoobiegiem na 200 stopni na około 30 min oczywiście też sprawdzam czy skórka się zarumienia.

Podsumowanie:

 Więc podsumowując to danie koszt jednej porcji wynosi ok. 2,30  zł + do tego koszt sałatki a wynosi on jednorazowo do obiadu na 4 osoby 3,50 zł. Więc cały koszt jednej porcji to 3,20 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz