Naszło mnie na coś "nowego" na obiad, postanowiłam więc wypróbować nowy przepis a mianowicie zupę krem z czerwonej soczewicy. Ale teraz kilka słów o tym "specyfiku".
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego :)
Tak więc oto spróbowałam i się nie zawiodłam :)
Zakupy:
- bulion warzywny ( świeże warzywa lub kostki rosołowe)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 250 g czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka z bulionem wkładam obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Jak woda zacznie wrzeć dodaję wcześniej wypłukaną soczewicę. Kiedy soczewica będzie już miękka ( trzeba wyciągnąć i spróbować) wrzucam pomidor z puszki. Jeszcze chwilę gotuję i zdejmuję z gazu. Teraz czas na blendowanie i doprawianie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz