1 grudnia 2015

Kurczak pod pierzynką


Kurczak pod pierzynką

Dzisiaj na obiad danie z piekarnika w stylu "samo się robi". Bardzo lubię to robić bo mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę" dać tą samą. Wychodzi naprawdę pyszne. Zresztą spróbujcie sami. 

Zakupy:

- 6 piersi z kurczaka
- 4 marchewki          
- seler korzeń           
- 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myję i osuszam na czystej ścierce albo ręcznikach papierowych. Marchewke i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu do smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce  z piekarnika, może być też folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch warzyw z majonezem i wkładam wszystko do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 45 - 60 min. Trzeba podglądać czy mięso po tych 45 min jest już dobre czy potrzebuje troszkę więcej czasu.


Koszt:

Piersi z kurczaka 6 szt. - 17,37 zł
Marchewka ok. 1 zł
Seler 2 zł
Majonezu nie licze ponieważ  tylko kilka łyżek. Tak więc mięso do obiadu dla dwóch osób na trzy dni to koszt ok. 20 zł. Ja do tego zrobiłam kaszę kuskus i mizerię. 

1 komentarz: