Koperkowa
Składniki:
- 2 szt. marchewki
- 2 kostki rosołowe Knorr
- 2 pęczki świeżego koperku
- 3 woreczki ryżu
- śmietana
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bardzo lubię robić tę zupę bo jest mało wymagająca a bardzo dobra i pomaga na problemy żołądkowe bo jest z koperku. Robi się ją dosłownie w 30 minut i na zimowe dni jest najlepsza.
Zakupy:
1 skrzydełko cena ok. 0,50 zł, 2 szt. marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt., 2 szt.koperku w zimie cena ok. 5 zł., ryż całe opakowanie czyli woreczki cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł.
Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść
laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr
najlepsze są rosołowe z kury lub cielęce. Marchewkę,
obieram i kroję wzdłuż. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucam wszystkie
składniki do garnka. Gdy marchewka będzie miękka wrzucam posiekany koperek.Po ok 5 min. wrzucam luzem ryż z trzech woreczków prosto do garnka wtedy gdy gotujemy ryż w zupie ona robi się trochę gęstsza i jest dużo lepsza w smaku. Gotujemy wtedy ok. 20 min ale trzeba patrzeć aby ryż się nie rozgotował i trzeba często mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna garnka. Po ugotowaniu odstawiam zupę na chwilę, żeby do siebie "doszła". Do miseczki daję łyżkę śmietany. Wlewam zupę. A teraz smacznego :)))
Podsumowanie:
Cena jednego garnka 5 - 6 l to koszt ok. 7,5 zł. Nam wystarcza na 3 - 4 dni więc jeśli podzielę to na 4 osoby na 4 dni to koszt jednej porcji zupy na osobę wynosi 0,40 zł.
Polecam naprawdę zupa pyszna, ugotowanie jej zajmuje nie wiele czasu a i koszt jest prawie żaden. Buziaki :))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz