Świąteczna kapusta z grochem.
Na ten specjał cała nasza rodzinka czeka cały rok, ponieważ w ciągu roku go nie robię. Oczywiście nie potrafię jej zrobić tak jak moja babcia ale myślę, że jest dobra. Dla mnie jest to specyficzny smak, który kojarzy mi się właśnie z tymi Świętami.
Zakupy:
- 1 kg kapusty kiszonej Sandomierskiej
- 0,5 kg grochu łuskanego
- troszkę stopionej na skwarki słoniny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groch moczę dzień wcześniej. Kapustę kroję w mniejsze kawałki, wkładam do garnka i zalewam wodą tak, żeby nakryła kapustę. Gotuję groch osobno w wodzie, w której się moczył i leciutko solę do smaku. Kapustę gotuję do miękkości i jeśli będzie za dużo wody to ja odlewam. Później mieszam kapustę z grochem i dodaje 3 łyżki skwarków. Teraz doprawiam do smaku solą, pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz