Kapuśniaczki
Od jakiegoś czasu robię w domu na święta do czerwonego barszczu Kapuśniaczki ponieważ te kupowane w sklepie nie bardzo nam smakują a mam w domu smakosza czerwonego barszczu haha. Te pomimo tego, że mają w sobie kapustę kiszoną są moim zdaniem dużo lżejsze i smaczniejsze.
Jest z nimi troszkę roboty ale robi się je w miarę szybko.
Zakupy:
- 2 szt. ciasta francuskiego gotowego
- suszone grzyby bądź pieczarki
- 1 duża cebula
- kapusta kiszona bądź zwykła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli ma się kapustę kiszoną to ja daję surową nie gotowaną natomiast jeśli chce się robić ze zwykłej to trzeba ja najpierw poszatkować a później ugotować, żeby była miękka. Suszone grzyby gotuję i kroję w mniejsze kawałki. Jeśli robię z pieczarkami to kroję je w mniejszą kostkę i podsmażam na patelni. Cebulę kroję w kostkę i rumienię na odrobinie oleju. Cebulę warto posolić podczas smażenia ponieważ szybciej się usmaży. Mieszam farsz z kapusty, grzybów i cebuli razem i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładam i kroję na pół wzdłuż a później to kroję w prostokąty. Nakładam farsz na każdy prostokąt i zawijam w rulon. Potem układam na blaszce z piekarnika i górę surowych kapuśniaczków pokrywam rozkłóconym jajkiem, żeby się zarumieniły podczas pieczenia. Piekę je na środkowej półce w piekarniku w temperaturze 170 stopni 15 - 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz