29 listopada 2015

Jabłecznik


Ponieważ dostałam większą ilość jabłek to postanowiłam zrobić najprostszy moim zdaniem placek ale jak dla mnie również najlepszy. Mistrzynią w jego pieczeniu jest oczywiście moja babcia z tym, że ona piecze w prodiżu a ja w piekarniku ale wychodzi myślę równie dobry.

Produkty:

- 1/2 kg maki
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 kg jabłek

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię z nich kulki i wkładam na 30 min do lodówki. Po 30 min jedną kulkę rozwałkowywuję i wkładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kłade starte jabłka - ja je ścieram wcześniej i odsączam sok albo wyciskam - i posypuję to cynamonem. Na górę kładę drugą rozwałkowaną część ciasta. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 45 minut. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Smacznego !!!!

25 listopada 2015

Zdrowa kolacja



Dzisiaj bedzie na zdrowo. Poniewaz od jakiegos czasu zaczela sie moja przygoda z silownia to zaczelam zwracac uwage na to jem. Do perfekcji mi jeszcze duzo i dlugo ale mysle ze zawsze jest dobry czas by zaczac. Wiec dzisiaj saltka z trzech skladnikow z kasza jeczmienna, gdyz kazda kasza jest bardzo zdrowa.

Zakupy:
- sałata lodowa 1 szt.
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- kasza jeczmienna 1 worek
Przygotowanie:
Sałate rozrywam w rękach bo jest bardzo krucha i nie kroję nożem bo ponoć traci właściwości odżywcze. Paprykę kroję w cienkie paseczki bądź w kostkę to już według uznania. Cebulę dodaję czasami gdyż cebula napusza żołądek ale z cebulą lepiej smakuje. Czasem dodaję sos vinegret albo łyżkę jogurtu naturalnego 0%,troszkę soli i pieprzu. Mieszam wszystko razem. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Smacznego !!!!!!!
Podsumowanie:
Sałata lodowa ok. 4 zł/szt. Cebula czerwona ok 0,30 zł/1 szt. Papryka czerwona ok. 1 zł/szt. Kasza jeczmienna ok. 3 zł paczka czyli 4 woreczki. Koszt wszystkich produktów to ok 8,40 zł. Zakupy na 4 porcje spokojnie wystarczą.  Jedna porcja na kolacje to koszt ok. 2,10 zł.

19 listopada 2015

Jajecznica




Jajecznica


 Składniki:

- 6 jajek
- laska kiełbasy
- 1 cebula
- masło
- sól, pieprz


Na śniadanie bardzo dobra i syta portawa. Dzieci ją lubią a i my też chętnie ją jadamy.

Zakupy: 

Jajka 10 szt. koszt ok. 4,29 zł, laska kiełbasy zależy kto co lubi ale my kupujemy wędzona zazwyczaj koszt ok. 2,50 zł - 3,50 zł, cebula koszt ok. 0,50 zł.

Przygotowanie: 
Na maśle z odrobiną soli podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula sie zeszkli dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Na sam koniec dodaję rozkłócone jajka i gotowe.


Podsumowanie:

Więc podsumowując koszt ok. 6 zł.

13 listopada 2015

Smażona kiełbaska z cebulą



Kiełbaski


 Składniki:

- 2 laski kiełbasy
- 1 cebula
- sól, pieprz

To jadamy kiedy nie mamy pomysłu na cokolwiek innego. Jest to bardzo "tania, szybka i prosta" kolacja.

Zakupy: 

2 laski kiełbasy (koszt w zależności od tego jaką kiełbasę bedziecie preferować) ale przybliżony koszt to
 ok. 6 zł, cebula koszt ok. 1 zł.

Przygotowanie: 
Cebulę kroję w piórka i z odrobiną soli smażę na naprawdę malutkiej ilości oleju. Kielbaskę przecinam na kilka odcinków i każdy z nich kroję na pół a następnie każdy z osobna nacinam od zewnętrznej strony i kładę na patelnię na cebulę. Smażę aż kiełbasa się dość mocno zarumieni.

Podsumowanie:

Więc podsumowując koszt całej  potrawy  ok. 7 zł.

4 listopada 2015

Penne z łososiem



Penne ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym


 Składniki:

- opakowanie makaronu penne
- opakowanie mrożonego szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- filet z łososia surowy
- masło
- śmietana
- sól, pieprz

Tą potrawę odkryłam w tym roku gdy zostałam zabrana na dzień kobiet na obiad. Po pierwszym kęsie po prostu się rozpłynęłam. Niebo w gębie, brak słów, żeby opisać ten smak. Postanowiłam więc powtórzyć to jak najszybciej w domu. Rewelacja to mało powiedziane. Przypomnę jednak, że jestem fanem włoskiej kuchni ponad wszystko ten kucharz tu w polsce jest po prostu boski tak dobrego włoskiego dania w polsce jeszcze nigdy i nigdzie nie jadłam.

Zakupy: 

opakowanie makaronu penne koszt ok. 2,50 zł, opakowanie mrożonego szpinaku koszt ok. 3 zł, łosoś za 250 gram koszt ok. 7 zł.

Przygotowanie: 

Szpinak daję na patelnię i na bardzo małym ogniu go podgrzewam aby się rozmroził dodaję troszkę oliwy z oliwek. Żeby szpinak dobrze smakował trzeba go dobrze doprawić czosnkiem i solą. Na drugiej patelni rozpuszczam masło i smażę na nim pokrojonego w kostki łososia ale delikatnie mieszając. Gdy łosoś nabierze koloru dolewam odrobinę wody aby go sparzyć i do niego również dodaję czosnku soli i pieprzu. Z łososiem trzeba jednak troszkę uważać gdyż jest on bardzo delikatny i jeśli go przegotujemy to poprosty nam się rozwali. W garnku gotuję makaron tak, żeby był al dente. Gdy szpinak już się rozmrozi i będzie doprawiony dodaję na patelnię 1- 2 łyżki śmietany. Mieszam wszystko razem i gotowe.



Podsumowanie:

Więc podsumowując drugie danie koszt całej  potrawy z przyprawami wynosi ok. 14 zł.