27 października 2015

Pomidorki


Pomidorki


 Składniki:

- pomidor 1 szt.
- cebula 1 szt.
- śmietana
- sól, pieprz

Czasami robię sobie taką sałatkę ot tak jako dodatek do jakiejś potrawy lub jako sałatkę do obiadu, chociaż mam w domu dwóch antypomidorowych panów.

Zakupy: 

Pomidor koszt ok. 1 zł, cebula koszt ok. 0,40 zł, śmietana koszt ok. 1,29 zł za kubek nam trzeba 1 łyżkę, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: 
Pomidora myję i kroję w talarki, cebulę obieram i kroję w piórka dodaję łyżkę śmietany, sól i pieprz do smaku.


Podsumowanie:

Więc podsumowując koszt ok. 2 zł.

21 października 2015

Frytki z posypką



Frytki z posypką

 Składniki:

- 1 paczka frytek ( ja kupuję w Biedronce 2 kg )
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 puszka kukurydzy
-  pieczarki
- 2 piersi z kurczaka
- kostka sera żółtego
- sól
- ketchup, majonez
- tłuszcz do smażenia

To jest danie, które przypomina mi najlepsze lata mojego szkolnego licealnego życia. Chodziłyśmy często z koleżankami do pewnego lokalu właśnie na tą potrawę. Postanowiłam więc zrobić ja moim dzieciakom w domu.     
Są zachwycone kiedy się dowiadują, że to właśnie będą jadły. Nie robię tego często ponieważ nie jest to jakoś mega zdrowe ale czasami na smaka trzeba zjeść i coś takiego.

Zakupy: 

Paczka mrożonych frytek prostych 2 kg koszt ok.8 zł. Puszka groszku koszt ok. 1,30 zł, puszka kukurydzy koszt ok. 2 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł, 2 piersi z kurczaka koszt ok. 6 zł w zależności od wagi,  kostka sera żółtego koszt ok. 4 zł za 250 gram.

Przygotowanie: 

Frytki oczywiście smażę na głębokim oleju aż będą rumiane. Groszek i kukurydzę odcedzam na sitku, pieczarki podsmażam na maśle z odrobiną soli, z kurczakiem robię dokładnie tak samo i najpierw kroję go w mniejszą kostkę. Gdy frytki będą gotowe wsypuję je do miski, solę i kładę na talerz na to sypię pieczarki, groszek, kukurydzę i ścieram na wierzch żółty ser. Wkładam na ok 1,5 minuty do mikrofalówki aby ser się rozpłynął. NA tak gotowe danie daję ketchup i/lub majonez i smacznego !!!


Podsumowanie:

Więc podsumowując drugie danie koszt całej  potrawy wynosi ok. 24 zł. Jedna porcja to koszt ok. 6 zł.

13 października 2015

Gołąbeczki



Gołąbki

 Składniki:

- 1 większa główka kapusty
- 1 woreczek kaszy gryczanej
-  2- 3 woreczki ryżu
- mięsko mielone 500 dkg ja kupuję wieprzowo - wołowe
- 2 cebule
- pieczarki (według uznania)
- 1 kostka rosołowa Knorr na bulion
- sól,pieprz

To danie jest trochę pracochłonne więc nie robię go za często ale jak już zrobię to zajadają się wszyscy. Jest przy tym troszkę bałaganu ale wystarczy dobra organizacja w kuchni i wszystko da się pogodzić.

Zakupy: 

Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt ok. 0,97 zł, mięso mielone koszt ok. 7,50 zł, cebule koszt ok. 0,60 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł za 500 gram a nam trzeba troszkę, kosztka rosołowa Knorr koszt ok. 0,40 zł.


Przygotowanie: 

 Do garnka (taki duży aby zmieściła się cała główka kapusty ) wlewam zimną wodę i nastawiam żeby się zagotowała. Z kapusty wycinam głąba. Gdy woda się zagotuję wkładam do niej kapustę aby sparzyć liście. Po kilku minutach ostrożnie oddzielam po kolei liście od główki, która znajduje się w garnku w wodzie i odkładam je gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka kładę liście, które nie nadają się do zawijania gołąbków. Po czym biorę liść nakładam do niego farsz i zawijam gołąbki najpierw z prawe strony, potem z lewej a na koniec od siebie na dwa razy. I tak zwiniętego gołąbka wkładam do garnka na ułożone wcześniej liście. Gdy zawinę już wszystkie gołąbki w ten sam sposób robię bulion z 1 kostki rosołowej i gorącej wody i zalewa ułożone w garnku gołąbki. Po czym nakrywam je liśćmi na wierzchu. Na całość tzn. na garnek daję folię aluminiową jak przykrywkę i wstawiam do  nagrzanego piekarnika 180 stopni opiekanie góra dół na ok 1.5 godziny. Po tym czasie jeśli kapusta na gołąbkach nadal będzie twarda wstawiam jeszcze na ok. 40 minut. Życzę wszystkim miłej zabawy i smacznego :)


Podsumowanie:

Więc podsumowując koszt całej  potrawy wynosi ok. 14 zł. A mnie wyszło ponad 20 szt. więc jeden gołąbek to koszt ok. 0,70 zł.

7 października 2015

Czerwony barszczyk



Czerwony barszczyk


 Składniki:

- 5 buraków
- 1 marczewka
- 1-2 łyżki masła lub słoniny ze skwarkami
- ocet (do smaku )
- 3 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- 1 skrzydełko z kurczaka
- kilka ziemniaków (według uznania)
- jajka ugotowane na twardo (według uznania) ja daję 1 szt, na osobę
- można dodać 2 kostki rosołowe
- śmietana

To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko o takie rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny.

Zakupy: 

 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł nam potrzeba kilka ponieważ będzie to dodatek do barszczu, 10 jajek to koszt 4,29 zł, 5 buraków to koszt ok. 1,50 zł (zależy od wielkości i wagi buraków), marchewka koszt ok. 0,20 zł, skrzydełko z kurczaka koszt ok. 0,40 zł, kostki rosołowe koszt ok. 2,50 zł za opakowanie 6 szt. Knorr, śmietana koszt ok. 1,29 zł

Przygotowanie: 

 Do garnka wlewam zimną wodę, dodaję przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe i skrzydełko. Buraki obieram najlepiej w rękawiczkach ponieważ bardzo farbują i ścieram w robocie kuchennym na dużych oczkach. Kiedy woda zaczyna wrzeć dodaję do niej starte buraki. W osobnym garnku gotuję obrane ziemniaki, w następnym jajka na twardo. Pod koniec gotowania a jest to wtedy gdy buraki będą miękkie, dodaję sól, pieprz, i ocet do smaku. Ocet dodaje się po to, żeby barszcz nie stracił również koloru czyli żeby się nie odbarwił. Odstawiam go aby trochę ostygł. Ziemniaki odcedzam, jajka obieram. Do miseczki daję łyżkę śmietany czasami ziemniaki podsmażam na maśle na patelni wtedy mają lepszy smak i dodaję do miseczki razem z jajkiem. Wlewam barszcz i mieszam aby śmietana się rozpuściła.


Podsumowanie:

Więc podsumowując koszt całej  potrawy wynosi ok. 9,70 zł.