31 sierpnia 2015

Pomidorowa



Pomidorowa


Składniki:

 - skrzydełko
 - 2 szt. marchewki
 - 2 kostki rosołowe Knorr
 - koncentrat pomidorowy Pudliszki
 - makaron
 - śmietana
 - sól, pieprz

Bardzo lubię tę zupę. Jest ona moją ulubioną zupą jeszcze z dzieciństwa gdyż moja babcia gotuję ją boską. Mnie nigdy taka nie wyjdzie bo ja gotuję z przecieru a babcia ze świeżych pomidorów ale cóż ja jestem wygodniejsza i chcę szybciej. :)))

Zakupy: 

1 skrzydełko cena ok. 0,50 zł, 2 szt. marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt.,koncentrat pomidorowy Pudliszki cena ok. 2,00 zł., makaron opakowanie cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł.  

Przygotowanie: 

Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr. Marchewkę,   obieram i kroję wzdłuż. Gdy woda zaczyna wrzeć ulewam troszkę bulionu do miseczki i dodaję do tego przecier i rozcieram to ze sobą po czym wszystko wlewam do garnka i mieszam. Gotuję to jeszcze ok. 20 min.  Gdy marchewka będzie miękka i wtedy doprawiam zupę tak mniej więcej gdyż gorącej zupy nie da się doprawić. Po ugotowaniu odstawiam zupę na chwilę, żeby do siebie "doszła". Do miseczki daję łyżkę śmietany. Wlewam zupę. A teraz smacznego :)))

Podsumowanie:

Cena jednego garnka 5 - 6 l to koszt ok. 5,99 zł. Nam wystarcza na 3 - 4 dni więc jeśli podzielę to na 4 osoby na 4 dni to koszt jednej porcji zupy na osobę wynosi 0,37 zł.
Polecam tę zupę bo to są smaki mojego dzieciństwa. Buziaki :))))

25 sierpnia 2015

Cebulowa


Cebulowa

Składniki:

 - skrzydełko
 - ok pół kg cebuli
 - 2 kostki rosołowe Knorr
 - pół szklanki białego wytrawnego wina
 - dwie łyżki masła
 - tymianek
 - sól, cukier, pieprz do smaku
- jako dodatki: jasne pieczywo może być troszkę czerstwe
- ser żółty do posypania

Zrobiłam ją po raz pierwszy jako eksperyment i nie żałuję wcale bo smakowała bosko. Mój młodszy hrabia nie lubi cebuli ale tą stwierdził, że będzie "uwielbiał".

Zakupy: 

1 skrzydełko cena ok. 0,50 zł, pół kg cebuli cena ok. 0,80 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt., wino pół szklanki koszt ok. 1 zł jeśli kupimy wino za ok. 10 zł. Pieczywo koszt ok. 0,20 zł kilka kromek. Ser żółty koszt ok. 2,50 zł potrzebna na 4 osoby ćwiartka kostki.

Przygotowanie: 

Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 l do tego dodaję liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr najlepsze są rosołowe z kury lub cielęce. Robię z tego bulion. Cebulę kroję w kostkę. W garnku rozpuszczam masło i wsypuję do niego cała cebulę. Smażę ją na małym ogniu ok. 30 min. aż nabrała mleczno - brązowej barwy. WAŻNE! To jest jedyny minus przepisu – nie można pójść na skróty. Zupa cebulowa ma rewelacyjny słodkawy smak, ale jego osiągnięcie wymaga cierpliwości. Jeżeli cebulę usmażysz zbyt szybko i na dużym ogniu, to po prostu ją przypalisz i zupa będzie gorzka – tego nie chcemy :) Pod koniec smażenia cebuli dodaję tymianek. Kiedy cebula skarmelizowała się, zwiększyłam troszkę ogień i do garnka wlałam pół szklanki wina. Wszystko razem wymieszałam i gotowałam , aż prawie całe wino wyparowało. Następnie do garnka wlałam bulion, posoliłam i popieprzyłam do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałam zupę przez ok. 20 minut. Gdy zupą gotowała się w międzyczasie pokroiłam w kostkę pieczywo - u mnie akurat był to zwykły chleb - na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego czosnek granulowany i wrzuciłam do tego kostki zrobione z chleba. Wymieszałam chwile smażyłam, aż zrobiły się pyszne pachnące czosnkowe grzanki. Ser żółty starłam na tarce na dużych oczkach ale można i na mniejszych. Ugotowaną zupę cebulową zmiksowałam blenderem tak aby była gładka jednak nie trzeba tego robić ja jednak zrobiłam gdyż moje dziecko ma opory przez jedzeniem całych kawałków cebuli. Zupę wlałam do miseczek, wsypałam grzanki i posypałam żółtym startym serem. 

Podsumowanie:

Cena jednego garnka 5 - 6 l to koszt ok.  5,5 zł. Nam wystarcza na 3 - 4 dni więc jeśli podzielę to na 4 osoby na 4 dni to koszt jednej porcji zupy na osobę wynosi 0,35 zł. Naprawdę byłam pełna obaw przed robieniem tej zupy ale jak najbardziej polecam bo smak zupełnie inny niż mają tradycyjne zupy.

19 sierpnia 2015

Lodowa



Pychotka

Składniki:

- 1 szt. sałaty lodowej
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 1 szt. pomidora
- sól i pieprz do smaku
- łyżka śmietany

Bardzo mi pasowała do dania "kurczak z pieczonymi ziemniakami". Pyszna.

Zakupy: 

1 szt. sałaty lodowej koszt ok.4,50 zł, 1 szt cebuli czerwonej koszt ok. 0,50 zł, 1 szt. pomidora koszt ok. 0,60 zł, śmietana kubek cały koszt ok. 1,29 zł.

Przygotowanie: 

Sałaty lodowej nie płuczę pod zimną wodą gdyż jest ona pakowana w taki sposób, że nie jest to potrzebne.Pomidora myję jeśli ktoś nie lubi pomidora w łupce można naciąć pomidora na kratkę w tylnej jego części i zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę wtedy łupka bardzo ładnie schodzi z pomidora. Wszystkie składniki kroję w listki i mieszam ze sobą dodając troszkę soli i pieprzu do smaku i odstawiam to dosłownie na 3 min. Na samym końcu dodaję śmietanę lub jogurt naturalny - co kto woli. Mieszam wszystko razem i gotowe.
 
Podsumowanie:

Z całej główki sałaty lodowej używam na raz dla 4 osób kilka listków. Koszt sałatki do obiadu
wynosi ok. 3,50 zł.

10 sierpnia 2015

Kurczak z pieczonymi ziemniakami



Kurczak z pieczonymi ziemniakami


Składniki:

  - pół kg ziemniaków
  - ćwiartki z kurczaka (ja kupiłam 4 szt.)
  - sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi
  - odrobina oleju
 
 
To danie robię dość rzadko w sumie piekarnik sam się tym zajmuje. Ta chrupiąca skórka z kurczaka jest pyszna oczywiście nie każdy lubi. Ziemniaki też wyszły pyszne.
 
Zakupy: 

Ziemniaki opakowanie 2.5 kg cena 4,50 zł, ćwiartki z kurczaka cena za kg to ok. 5 zł ja za 4 szt. zapłaciłam ok 9 zł i podzieliłam je na 8 części więc na kilka obiadów jak znalazł. Sałatka opisane jest w zakładce " sałatki".

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i kroję w tzw. "łódeczki" i podgotowuję je w osolonej wodzie ok. 15 min. w naczyniu żaroodpornym robię marynatę do ziemniaków - z oleju i przypraw takie na jakie mam ochotę bardzo dobrym dodatkiem jest Tymianek. Po 15 odcedzam ziemniaki i przelewam je zimną wodą, bardzo ważne jest aby ich nie rozgotować bo wtedy będą niedobre a muszą jeszcze posiedzieć w piekarniku. Gdy je już odcedzę wrzuca je do naczynia do marynaty i mieszam. Wkładam do piekarnika na ok 20 min do 180 stopni. Najlepiej jest sprawdzać czy skórka jest już zarumieniona.
Kurczaka myję wsadzam do rękawa do pieczenia z przyprawami też takimi na jakie mam ochotę oczywiście u mnie nie może zabraknąć czosnku. Mieszam wszystko razem i zamykam rękaw. Wstawiam do piekarnika na opiekanie z termoobiegiem na 200 stopni na około 30 min oczywiście też sprawdzam czy skórka się zarumienia.

Podsumowanie:

 Więc podsumowując to danie koszt jednej porcji wynosi ok. 2,30  zł + do tego koszt sałatki a wynosi on jednorazowo do obiadu na 4 osoby 3,50 zł. Więc cały koszt jednej porcji to 3,20 zł.

5 sierpnia 2015

Makaron z serem


Makaron z białym serkiem


Składniki:

 - makaron świderki
 - ser biały
 - sól, pieprz
 - odrobina oleju
 
Uwielbiam makarony pod każdą postacią, w naszym domu króluje zazwyczaj kuchnia włoska a to dlatego, że miałam okazję kilka razy tam być i próbować tej kuchni od "kuchni". Największym mistrzostwem była potrawa przygotowana na moje powitanie - słuchajcie raz jeden w życiu to jadłam
i polecam a były to pierogi ruskie zrobione własnoręcznie przez moją mamę i dodany do tego oryginalny włoski sos pomidorowy. Wygląd miało średni ale pychota. Tak więc z tego względu, że podróżowałam do Włoch w moim domu zazwyczaj króluje makaron. Choć akurat to danie akurat kojarzy mi się z Polską.

Zakupy: 

Makaron świderki opakowanie 1 kg koszt 2,57 zł. Ser biały 250 g cena 2,69 zł.

Przygotowanie: 

Nastawiam wodę na makaron. Wsypuję dwie płaskie stołowe łyżki soli i wlewam na "oko" olej do wody. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go i hartujemy zimną wodą. Ja przelewam makaron dość spora ilością wody. Następnie ten makaron odsmażam na odrobinie masła na patelni - to patent moje kochanej babci - inaczej sobie tego nie wyobrażam. Na gotowy ciepły, odsmażony makaron kruszę ser w ilości w zależności od gustu i smaku jak kto lubi. Na to dodaję troszkę cukru. Smacznego !!!!

Podsumowanie:

Więc podsumowując to danie koszt jednej porcji wynosi ok. 1,30 zł.