30 czerwca 2015

Surówka z czerwonej kapusty



Surówka z czerwonej kapusty


Składniki:

- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 1  cebula
- 2  jabłka 
- majonez
- cukier i pieprz, do smaku


Zrobiłam ją dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo nam smakowała. 

Zakupy: 

1/2 główki czerwonej kapusty koszt ok.1,75 zł my potrzebujemy tylko ćwiartki czyli 
koszt to ok. 0,88 zł, 1 szt. cebuli koszt ok. 0,30 zł, 2 jabłka koszt ok.0,40 zł, 2 łyżki majonezu.

Przygotowanie: 

Ćwiartkę kapusty czerwonej szatkuję i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję tak ok. 15 - 20 min. Po upływie tego czasu przecedzam. Wsypuję kapustę do miski, jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do kapusty. Cebulę kroję w drobną kostkę, daję 1 łyżkę majonezu i dodaję do reszty. Mieszam składniki ze sobą. Cukru i pieprzu dodaję tyle aby złapać smak.
 
Podsumowanie:

Bardzo ale to naprawdę bardzo smaczna. Koszt całej porcji sałatki to ok 2 zł.

24 czerwca 2015

Wątróbka



Wątróbka w panierce

Składniki:

 - ziemniaczki
 - sałatka obiadowa 
 - 1,2 kg wątróbki indyczej

Do panierki:

- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- mleko
- 3 ząbki świeżego czosnku
- bułka tarta
- sól, pieprz

Bardzo w naszym domu polubiliśmy wątróbkę, powiem nawet, że zostaliśmy trochę zmuszeni do jej polubienia gdyż organizm mojego starszego syna nie produkuje żelaza więc podaję mu jej w wersji mało inwazyjnej w jedzeniu. Moim zdaniem lepsze to niż jakiekolwiek chemiczne tabletkowe sposoby. No ale do rzeczy, robiłam ją do tej pory w sosie ale dziś stwierdziłam, że może jakoś ją urozmaicę. Nawet się nie spodziewałam, że wyjdzie taka pyszna :))))

Zakupy: 

0,5 kg wątróbki indyczej - użyłam jej bo jest większa od tej z kurczaka i lepiej ja usmażyć w panierce koszt to ok.4,2 zł, 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg. Sałatka opisana została w innym poście na blogu. 

Przygotowanie: 

Ziemniaki chyba wszyscy wiedzą jak gotować, ja gotuję ok. 30 min ale najlepiej sprawdzić sobie widelcem czy są już gotowe. Wątróbkę zawsze po kupieniu wrzucam do miski do zimnej wody i chwilkę czekam potem ja płuczę. W indyczej nie ma za dużo odcinania więc robi się to szybciej. Moja panierka jest troszkę chyba inna niż te o których czytam na blogach bo ja ją robię tak:
Mieszam mleko, jajko, mąkę, czosnek zgnieciony, sól i pieprz razem. Robi się z tego takie lepkie ciasto. Bułkę tartą wysypuję na inny talerz. Wątróbkę w misce po odlaniu wody solę i dodaję troszkę pieprzu - w tej wersji wątróbka nie twardnieje. Płaty wątróbki maczam w cieście, później w bułce tartej i na oleju smażę ok 4 min. każdą ze stron pod przykryciem, oczywiście na małym ogniu żeby się dobrze usmażyła w środku.Smażę tylko po 2 szt. na osobę żeby zjeść na świeżo do obiadu ponieważ odgrzewana wątróbka bez sosu nie ma już tak fajnego smaku.

Podsumowanie:

Więc podsumowując drugie danie koszt jednej porcji z ziemniakami i sałatką wynosi ok. 1 zł.


16 czerwca 2015

Koperkowa


Koperkowa

Składniki:

 - skrzydełko
 - 2 szt. marchewki
 - 2 kostki rosołowe Knorr
 - 2 pęczki świeżego koperku
 - 3 woreczki ryżu
 - śmietana
 - sól, pieprz

Bardzo lubię robić tę zupę bo jest mało wymagająca a bardzo dobra i pomaga na problemy żołądkowe bo jest z koperku. Robi się ją dosłownie w 30 minut i na zimowe dni jest najlepsza.

Zakupy: 

1 skrzydełko cena ok. 0,50 zł, 2 szt. marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt., 2 szt.koperku w zimie cena ok. 5 zł., ryż całe opakowanie czyli woreczki cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł.  

Przygotowanie: 

Skrzydełko myję, wkładam do garnka ok 5 - 6 l do tego dodaję liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego, dwie kostki rosołowe Knorr najlepsze są rosołowe z kury lub cielęce. Marchewkę,   obieram i kroję wzdłuż. Gdy woda zaczyna wrzeć wrzucam wszystkie składniki do garnka. Gdy marchewka będzie miękka wrzucam posiekany koperek.Po ok 5 min. wrzucam luzem ryż z trzech woreczków prosto do garnka wtedy gdy gotujemy ryż w zupie ona robi się trochę gęstsza i jest dużo lepsza w smaku. Gotujemy wtedy ok. 20 min ale trzeba patrzeć aby ryż się nie rozgotował i trzeba często mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna garnka. Po ugotowaniu odstawiam zupę na chwilę, żeby do siebie "doszła". Do miseczki daję łyżkę śmietany. Wlewam zupę. A teraz smacznego :)))


Podsumowanie:

Cena jednego garnka 5 - 6 l to koszt ok.  7,5 zł. Nam wystarcza na 3 - 4 dni więc jeśli podzielę to na 4 osoby na 4 dni to koszt jednej porcji zupy na osobę wynosi 0,40 zł.
Polecam naprawdę zupa pyszna, ugotowanie jej zajmuje nie wiele czasu a i koszt jest prawie żaden. Buziaki :))))

10 czerwca 2015

Kanapeczki



Pychotka


Składniki:

 - chleb biały lub może być ciemny
 - sałata lodowa
 - ser zółty
 - pomidor
 - czerwona cebula
 - sól, pieprz

Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa.

Zakupy: 

 Chleb biały lub ciemny lub razowy cena ok. 3 zł. Sałata lodowa cena ok. 4 zł, ser żółty dosłownie trzeba jakieś kilka plasterków w zależności ile będzie osób chętnych na kanapki i ile kto zje koszt za 15 dkg ok. 2,5 zł. Pomidor cena ok.0,60 zł za sztukę. Czerwona cebula cena ok. 0,50 zł za sztukę.

Przygotowanie: 

Chlebek smarujemy masłem ( ja raczej nie używam margaryn do chleba) na to kładziemy listek sałaty lodowej potem ser żółty, plasterek pomidora a na to wszystko cebulę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. SMACZNEGO:)))

Podsumowanie:

Tutaj raczej nie będę w stanie podać wam nawet szacunkowego kosztu kanapek. Jest to jednak niedrogie, pyszne, szybkie w przygotowaniu i lekkie na noc.

4 czerwca 2015

Sznycelek


Obiadek

Składniki:

 - ziemniaczki
 - sałatka obiadowa 
 - sznycelki

Czasami nachodzi nas na takie właśnie bardzo proste jedzenie przy którym nie trzeba spędzać zbyt dużo czasu a bardzo nam smakuje. 

Zakupy: 

1kg mięsa mielonego - ja używam wieprzowego - koszt ok. 14 zł - z czego wychodzi mi ok. 20 szt sznycli. 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg. Sałatka opisana została w innym poście na blogu. 

Przygotowanie: 

Ziemniaki chyba wszyscy wiedzą jak gotować, ja gotuję ok. 30 min ale najlepiej sprawdzić sobie widelcem czy są już gotowe. Natomiast sznycelki robię tak, że mieszam mięso mielone mepieszam z jednym jajkiem, trzema łyżkami mąki, i dodaję przyprawy jakie tylko mam w domu do mięsa tak na oko, oczywiście również dodaję bułkę tartą do tego czasu aż mięso po próbie uformowania w kulki będzie gładko odchodziło od ręki. Do tego sól, pieprz i 4 ząbki czosnku, które przepuszczam przez wyciskacz do czosnku. tak wymieszany farsz formuje w ręce w kulki i troszkę potem rozgniatam
na płasko ponieważ my nie lubimy grubych sznycli. Smażę potem na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu żeby nabrały ładnego koloru i usmażyły się w środku..
 
Podsumowanie:
Więc podsumowując drugie danie koszt jednej porcji z ziemniakami i sałatką wynosi 1,50 zł. Bierzcie pod uwagę, że ja całość dzielę na cztery osoby.